O nama Djelatnost Fotogalerija Zanimljivosti Linkovi Kako do nas? Kontakt
Za kraj radne sezone priuštili smo si i kotlovinu.JPG
20) Za kraj radne sezone priuštili smo si i kotlovinu
10.JPG
Dobro nam došel Kruška.JPG
Dobro nam došel prijatel
Treće mjesto _X5.JPG
16) Treće mjesto : X5
skupna slika s vlč. Ivanjkom.JPG
skupna slika s vlč. Ivanjkom

 

Povijest kapele sv.Ane i kulturnih zbivanja

 

Smještena je u vrlo lijepom krajoliku sa kojega se pruža prekrasan pogled prema jugozapadnom dijelu Hrvatskog zagorja. Od svih pregradskih crkava i kapela, kapela sv. Ane se najduže održala. Njezino svetište potječe iz prve polovice XV. stoljeća i do danas je cjelovito očuvano. U XVII. stoljeću svetištu je dograđena lađa s oslikanim tabulatom i podom od cementa. Imala je dvoja vrata i na sredini drveni toranj sa zvonom, a do svetišta je dozidana sakristija s boltom.
Kapela je u početku imala tri nepomična oltara. Glavni oltar je bio jednostavan i drveni, a na njemu su stajali kipovi Isusa, Marije i sv. Ane. Početkom XVIII. stoljeća u kapeli je podignut novi glavni oltar. Dolje u sredini toga oltara je bila slika sv. Ane s Isusom i Marijom, a do nje kipovi sv. Josipa i Joakoma. U gornjem dijelu oltara je bila slika sv. Elizabete a uz nju su bili kipovi sv. Barbare i Katarine. Stari glavni oltar bio je premješten u crkvenu lađu s desne strane, a s lijeve je podignut oltar sv. Roka.
Kasnije je slika sv. Elizabete na glavnom oltaru zamijenjena slikom sv. Ane, a na oltaru sv. Roka postavljene su slike sv. Obitelji i sv. Sebastijana.
Oko kapele sv. Ane u XVII. stoljeću se nalazilo  groblje. Bilo je neograđeno i često izloženo „obeščašćenju“ pa je zbog toga bilo i dokinuto negdje u drugoj polovici XVII. stoljeća. Na groblju se nalazila i grobljanska kapelica sv. Antuna Padovanskog. U njoj se nalazio mali drveni oltar. Kapelica je dokinuta 1746. godina a iste je godine oltar sv. Antuna iz nje prenesen u kapelu sv. Ane.
Kapela je imala i bogat inventar crkvenog ruha i posuđa, a od nepokretne imovine i jednu kuću koja je 1777. godine bila srušena zbog dotrajalosti i na njenom mjestu je sagrađena nova.
Budući da se kapela dosta dugo nije obnavljala, 1873. godine je bila u dosta ruševnom stanju. U sakristiji se urušila bolta, a crkveno ruho se čuvalo iza glavnog oltara, jer je samo staro svetište ostalo očuvano.
Unatoč tomu sve do 1878. godine na kapeli nisu izvršeni nikakvi popravci. Na zahtjev vjernika, da se kapela ili popravi ili sruši i sagradi nova. 1878. godine pristupilo se obnovi. Kapela je imala vlastitu blagajnu u kojoj je tada bilo 7663 forinte. 14. lipnja 1878. godine pristupilo se traženju izvođača radova. Najbolje uvjete je ponudio Gustav Taussig, graditelj iz Krapinskih Toplica. On se obvezao da će za 4388 forinti srušiti staru kapelu, očistiti gradilište i sagraditi novu. Vidjevši svetište i prekrasan mrežasti svod koji potječe iz XV. stoljeća, Taussig je odlučio ne srušiti svetište. Taussig je obnovio sakristiju, a na staro svetište je dogradio crkvenu lađu, kor i toranj koji i danas postoje. Budući da nije izveo ono što je bilo dogovoreno, komisija za ocjenu gradnje je graditelju Taussigu od ugovorene cijene odbila 400 forinti. Tadašnji župnik Mađerek 7. lipnja 1882. traži od Duhovnog stola dozvolu da smije blagosloviti kapelu na blagdan sv. Ane iste godine.


U kapeli se bogoslužje u početku vršilo na treći dan Uskrsa i Duhova. Na blagdan sv. Ane bilo je veliko proštenje, a prema tradiciji posvetilo kapele se slavilo prve nedjelje rujna. Proštenje sv. Ane se od pamtivijeka slavilo u nedjelju bližu blagdanu sv. Ane i oduvijek je bilo obljubljeno. Na to proštenje uvijek je dolazio silan svijet sa svih strana te mnogobrojni svećenici. Nekada se uz pjesmu, zvonjavu i pucanje iz mužara te kubura održavala i velika svečana procesija prije glavne sv. Mise, a nakon Mise održavalo bi se narodno veselje.
Danas kapela ima tri oltara, glavni i dva pokrajnja, te zvono koje se nalazi u tornju kapele.
U kapeli sv. Ane i danas se vrlo svečano slavi proštenje, a isto tako posjećena je i Misa koja se održava na Uskrs u poslijepodnevnim satima uz pucanje iz kubura.U kapeli sv. Ane Mise se služe skoro svake nedjelje i blagdana.

Neki važniji događaji u novijoj povijesti kapele sv. Ane:
1957. godine – provala u kapelu, pri čemu su ukradena dva kaleža.
1964. godine – kapela sv. Ane je elektrificirana; uvode se redovite mise i vjeronauk u kapeli.
1969. godine – kapela sv. Ane je vrlo uspješno obnovljena.
1974. godine – iznutra je obnovljena kapela. Obnovljena je oltarna slika sv. Ane, popravljen luster i postavljen novi oltar.
1982. godine – izvršeno je bojanje tornja kapele sv. Ane.
1993. godine – izvršena je vanjska i unutarnja obnova zidova kapele.

(Priredio Ivan Gretić prema: Filipčić, Ivan: Župa Pregrada, KS, Zagreb – Pregrada, 1983., str. 54 – 56.)